Skip to content

20 Versenyképesség elemzés

versenyképesség

Mi is az a versenyképesség?

Bosszantja a konkurencia? Szeretné tudni, hogy nekik jobban megy-e, mint Önnek? Szeretné látni, hogy erősebbek vagy gyengébbek, mint Önök? Szeretné tudni, hogy rövid és hosszú távon ők vagy Önök lesznek jobb pozícióban? Szeretne egy hatékony stratégiát ellenük? Ezekről a területekről szól a versenyképesség. Maga a versenyképesség az az állapot, amikor egy cég sikeresen képes a saját piacán értékesíteni a termékeit, szolgáltatásait. Bővebb információt a versenyképességről ide kattintva talál.

Hogyan lehet a versenyképességet vizsgálni?

A XXI. században már nincsenek többé nagy vállalati titkok! Az Effectsys összehasonlító mérlegelemzése lerántja a leplet a konkurenciáról! Ami megtudható egy mérlegből (és a hozzátartozó eredménykimutatásból illetve a kiegészítő mellékletből), azt Önöknek is megmutatjuk. Meg fog lepődni, milyen beszédes is egy mérleg, ha olyan emberek kezdik elemezni, akik már sok mérleget láttak és tudják, mi áll a számok mögött!

A mérlegeket elemezve általában az alábbi tételeket szoktuk kimutatni:

 • az árbevétel, a közvetlen és közvetett költségek,
 • az árrés, a fedezet,
 • a létszám
 • a létrehozott értéktöbblet és a termelékenység
 • az eszközigényesség,
 • a likviditás és az eladósodottság (és annak a szerkezete),
 • a fejlesztési költségek
 • a hivatalosan kifizetett bérek és béren kívüli juttatások
 • a beruházások
 • a készleteik értéke és azok forgási sebessége
 • a nyereségük és a felhalmozott vagyonuk
 • egyéb fontos céges állapot mutatószámok

Ha több évre visszamenőleg elemzünk, akkor már a trendeket is lehet látni. Az egyszerű adatgyűjtésen felül azonban sokkal több információt ad, amikor ugyanezen adatokat – korrigáló tényezőkkel (például árbevétel és/vagy létszám szerint korrigálva) – összevetik a megrendelő cégének ugyanezen adataival, illetve bizonyos rendelkezésre álló országos és Európai Uniós adattal. Az ilyen elemzéseket nevezi a szakirodalom “benchmark”-nak, magyarul a teljesítményeket összehasonlító kimutatásnak.

Sokszor halljuk, hogy Magyarországon nem lehet ilyen elemzéseket megcsinálni, mert mindenki adót csal és a mérlegek, eredménykimutatások nem a valós adatokat tartalmazzák. A legutóbbi KSH felmérés szerint is a fekete, nem adózó gazdaság 19%-ot tesz ki, de egyre több jel mutat arra, hogy a pénztárgépek bevezetése, a fuvar bejelentési rendszer és egyéb intézkedések hatásosan csökkentik ezt. Amúgy a fekete munka nemcsak nálunk, hanem az Európai Unióban is elterjedt. Még az ebben legjobb Ausztriában is 9%-ot tesz ki, a legrosszabb Bulgáriában meg 36%-os. A mérlegekben az adócsalásnak is megvannak a jelei, elemzéseink erre is ki szoktak térni.

Mit csinálunk és milyen dokumentumokat készítünk?

Az eljárást a megrendelő három legfontosabb – hasonló méretű – hazai konkurensének kijelölésével kell elkezdeni. Ezután az Effectsys munkatársai beszerzik a mérlegeket és táblázatokba töltik az összehasonlítandó adatokat. Ezt követően – ha van – átnézzük a megrendelő és a konkurensek honlapját. Utána megrendelőnek azokat a kérdéseket tesszük fel, amelyek tisztázzák a mérleg elemzésekben kapott számunkra megmagyarázhatatlan furcsaságokat.

Amennyiben tudunk adatokat szerezni a konkurencia technológiai fejlettségéről, akkor azt is összehasonlítjuk a megrendelő cégének technológiai fejlettségével.

Az elemzést táblázatos és szöveges formában készítjük el. Ebben a cégek közötti különbségekre hívjuk fel a figyelmet. Az elemzésnek része néhány olyan tanács, amely – megfogadása és végrehajtása esetén – a konkurenciához viszonyítva kedvezőbb pozícióba hozhatja a cégüket.

Elsősorban nyilvános és közhitelesnek szánt mérlegadatokkal dolgozunk. Mivel felteszünk néhány tisztázó kérdést is, ezért teljes titoktartást vállalunk minden irányba, azaz még az adóhivatal és egyéb hatóságok felkérésére sem adunk ki semmilyen adatot a vizsgálatról és a megrendelőről. Ezt szerencsére megtehetjük, mert a tanácsadókra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az ügyvédekre.

Végül írásban javaslatot teszünk arra a legfontosabb 3-10 céges mutatószámra, amelyet a jövőben folyamatosan gyűjteni és kimutatni kellene ahhoz, hogy a vezetők jobb döntéseket hozhassanak. Az ilyen mutatókból összeállított rendszeres kontrolling jelentést szokták „céges műszerfalnak” nevezni.

Miért hasznos ez Önöknek?

A kapott adatok birtokában már ki lehet találni valamilyen cselekvési tervet, amely az elemzésben talált erős pontokból kiindulvajobbá teszi a jövőben a cége pozícióját. A javasolt mutatószámok segítségével mérhetővé válnak azok a változások, amelyekre szükség van. A mérnökök között szállóige: „ha mérni tudod, javítani is tudod”.

Legyen tehát önöknek is céges műszerfala! Ettől kezdve már nem csak elszenvedi a cég a konkurensektől kapott pofonokat, hanem aktívan képes reagálni. Tudja, hol tud erőből tárgyalni, illetve hol kell védekező stratégiát kiépíteni. Már nem az értekezleti „vélekedés bajnokságon” dől el, merre kell haladni, hiszen a pontos számok birtokában látni lehet, mi vált be és mi nem, kinek az ötletei működőképesek és kié nem. Gyakran évi 10-15% fedezet (árréstömeg) növekedést lehet elérni akár egyedül ezzel az eszközzel!

További információt az Effectsys szolgáltatásokról és a díjainkról az alábbi űrlapon történő jelentkezéssel kaphat. Kérem töltse ki!