Skip to content

Folyamatleírás KSzM tanfolyam 3. lecke

Középvállalati szervezettségi minimum – 6 részes internetes tanfolyam 3. rész

Írta: Polló László, Effectsys vezető tanácsadó

Mostanában sok szó esik arról, hogy a magyar középvállalatok (50-250 fő) szervezetlenek, nem versenyképesek, képtelenek beilleszkedni az európai munkamegosztásba. A lecke sorozat ismerteti azt a szervezettségi minimumot, amely az európai versenyképességhez szükséges. Elsősorban 20-300 főt foglalkoztató cég tulajdonosoknak és az ilyen cégekben dolgozó felső vezetőknek készült a lecke sorozat.

Folyamatleírás

Mi a folyamat? „Változások, történések egységes, összefüggő sora. Valaminek a lefolyása, végbemenése.” (Magyar Értelmező Kéziszótár.) Megkülönböztethetjük a folyamatokat aszerint is, hogy az

 • gyártási vagy szolgáltatás nyújtási,
 • műszaki, technikai,
 • értékesítési,
 • logisztikai,
 • ügyfél kezelési
 • adminisztrációs stb.

tevékenység sorozatot ír le. Folyamat leírást egy cégben rendszerint akkor írunk, ha az több munkakörön fut át; egyik a másiknak adja a „stafétabotot”. (Az egy munkakörre vonatkozó hasonló leírást inkább eljárásnak nevezzük.) A folyamatok lehetnek hosszadalmasak (pl. több hónapig tartó nagy projektek) és sok munkakörön átívelők, de lehetnek rövidek (akár egy-egy percben lefuttathatók) és csak két munkakört érintők.

Amikor egy folyamat gyakran kerül végrehajtásra, akkor részletesen kidolgozzuk. Miért van erre szükség? Azért, mert az a szervezők tapasztalata, hogy a végrehajtás gyorsaság, hatékonysága annál kedvezőbb, minél kevesebbet kell közben gondolkodni, minél inkább előre lefektetett és a végrehajtók számára jól ismert szabályokkal lefedett a folyamat. Amikor ritkán fordul elő a folyamat vagy még nem tudjuk hányszor fog előfordulni az életünkben, de szeretnénk, hogy mindig egységes rendben – és azért valamennyire hatékonyan – kerüljön végrehajtásra, akkor csak a folyamat főbb pontjait definiáljuk. Mondjuk egy ügyvezetői utasításban. Lássunk néhány példát!

Szappangyártás folyamata

Az első példa legyen a szappangyártás. A szappangyártás folyamatának ábrája a következő:

folyamatábra

szappanfőzés művelet a szappanfőző mester munkaköri leírásában a „know-how, fortélyok” szakasz (lásd a korábbi írásomat a munkaköri leírásokról). Ebben le kell írni, hogyan kell kimérni az alapanyagokat, milyen mennyiségekre van szükség, milyen sorrendben és milyen időzítéssel, milyen mérési eredmények esetén szabad egymás után adagolni a főzőüstbe az alapanyagokat, mennyit kell keverni, mikor lehet csapolásra alkalmasnak nyilvánítani, meddig kell a kokillákba kitölteni és hogyan kell a művelet után kitisztítani a főzőüstöt.

szappan tömb vágás művelet leírása tartalmazza a kokilla bontás szabályait, a tömbök vágógépbe helyezésének szabályait, a vágógép vágó húrjainak beállítását, a vágási hulladék kezelését, valamint a levágott szappanok szárító ládákba helyezésének eljárását.

szappan sorjázása művelet leírása arról szól, hogy milyen eszközzel kell a szappan élét lesorjázni, illetve a vágáskor esetleg megsérült felületeket egyenesre vágni.

szappan csomagolás művelet végrehajtásakor először zsugorfóliába kell tenni a szappant, átfuttatni egy meleg kemencén. A fóliázott szappanra fel kell írni egy futószalagos berendezéssel a gyártási dátumot. Végül az export területnek megfelelő nyelvű papírba kell becsomagolni a szappant.

A valóságban persze ezek a műveleti leírások sokkal részletesebbek, de most nem a szappan gyártás fortélyainak a megtanítása a célom, hanem csak a folyamatleírás készítésnek. Ahhoz meg ennyi is elég.

Gépipari kiviteli terv készítés folyamata

A másik példa a kiviteli tervezés folyamata nagyméretű szállítóberendezéseket gyártó fémipari cégben. A kiviteli tervezés folyamatát az alábbi műveletek jellemzik:

 • Tervezést megelőző brainstorming
 • Telepítési terv elkészítése
 • Egyedi tervek elkészítése
  • Típustervek felhasználása
 • Alkatrészrajzok elkészítése
  • Anyag szabványok használata
  • Tipizált (szűkített) kötőelem választék alkalmazása
  • Begyakorolt gyártástechnológia előírása
  • Minősített alvállalkozók meghívása
 • Acélszerkezetek méretezése
 • Gyártásközi és gyártást követő mérések megtervezése
 • Villamos vezérlések megterveztetése alvállalkozóval
 • Terv zsűri
 • Tervezési munka befejezése és átadása gyártásra

Ez a folyamat a megrendelést követően a mérnökirodában dolgozó mérnökök által zajlik. Közöttük specializálódás van (pálya tervező, technológus alkatrész tervező, szilárdsági számításokat végző stb.). A folyamat fejlesztés célja az volt, hogy

 • csökkenjen a tervezési idő,
 • csökkenjen az anyagbeszerzési idő,
 • rövidüljön a gyártási idő,
 • ne kerüljön ki a gyárból nem megfelelő méretű szállítópálya elem,
 • ne a helyszíni szereléskor kelljen javítani, módosítani a kész szállítópálya elemeket.

Korábban rendszeresen előfordult, hogy egy vagy több része ennek a folyamatnak „elfelejtésre” került. Nem azért, mert a mérnökök felelőtlenek voltak, hanem inkább azért, mert nagy nyomás alatt, folyamatos túlterhelésben, egy időben 3-5 projekttel is foglalkozva kellett a munkájukat végezni. A folyamatleírás – és annak követése egy projekt szoftver segítségével (pl. az ingyenes, szabad szoftveres ProjeQtOr) – már magát a tervezési időt is lerövidítette (hiszen tudni lehetett, hol kell folytatni a munkát). Az anyagbeszerzési, gyártási és szerelés idő meg radikálisan csökkent.

Űrlapok használata a folyamatleírásban

A részletes folyamatleírásokhoz érdemes előre megtervezett űrlapokat használni. Például az éves pénzügyi terv készítés folyamatleírása az alábbi fő adatlappal kezdődhetne:

folyamatleírás

A fő adatlaphoz hasonlóan tervezhetünk űrlapot a műveletekre (tevékenységekre). Erre azután az egyes munkaköri leírásokban is lehet hivatkozni („know-how, fortély” pont). Jöjjön egy példa kitöltött műveleti leírás űrlapra!

folyamatleírás

Viszonylag bonyolult tevékenységeket is az ilyen űrlap rendszerekkel gyorsan le lehet írni. A hatékonyság a szervezetfejlesztésben is fontos!

Feladatok

Most kérem, hogy vegye elő az „Effectsys középvállalati szervezettségi minimum” dossziét, papírt, színes ceruzát, tollat és a leírtak jobb megértése céljából az alábbi feladatokat végezze el! Ne felejtse el itt sem a feladat sorszámát a papírok tetejére felírni!

3/1. Feladat Válassza ki a cége legfontosabb folyamatát! Rajzolja le a fő folyamat űrlap táblázatot és azon készítse el a folyamatleírást!

3/2. Feladat Válasszon ki a fő űrlapon található műveletek közül hármat. Ezekhez is rajzolja le a műveleti/tevékenységi űrlapot három példányban és azokat kitöltve készítse el a műveleti adatlapokat!

A megoldott feladatokkal teleírt papírokat sorrendben tegye be a dossziéba! Gratulálok, sikerült a hatból a harmadik leckét is elvégeznie!

Haromhatod

Ha kérése, kérdése vagy egyéb hozzászólása van, akkor azt kérem az alábbi űrlapon tegye meg! Néhány nap múlva kapja a következő leckéről az értesítést. Ha már most szeretné folytatni, akkor erre a linkre kattintva máris megteheti azt!