Skip to content

10 Cégátvilágítás

cégátvilágítás

Miért kell egy céget átvilágítani (felülvizsgálni) időről időre?

Egy vállalat fejlődése a napi rohanásban soha nem kiegyensúlyozott. Egyes területek előreszaladnak, mások elmaradnak. Képtelenség ugyanazt a figyelmet szentelni a háttérben csöndben megbúvó dolgoknak és a zajos napi problémáknak. Ezért célszerű, ha egy külső tapasztalt szem áttekinti a jelen állapotot és megmondja hol az elmaradás, mi is éppen most a teendő.

Mit csinálunk?

A cégátvilágítás, felülvizsgálat – a létszámtól függően – általában 1-10 napig tart. Ezen idő alatt elvégzünk egy gyors felmérést a cégüknél és kidolgozunk néhány olyan javaslatot, amelyik azonnal javíthatja Önöknél a termelékenységet. A cégátvilágítást (felülvizsgálatot) 10-1000 fő közötti cégekre terveztük.

 • Induláskor első nap 2-6 órán keresztül bombázzuk előre elkészített kérdés listánkkal a cégvezetőt és a legfontosabb helyetteseit.
 • Szeretünk körbe járni a cégben és megnézni a munkavégzési területet is.
 • Átvizsgáljuk a korábbi évek mérlegeit.
 • Megnézzük a cég szervezeti felépítését.
 • Ha van, akkor átnézzük az üzletszabályzatot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot.
 • Elolvassuk a különböző érvényben lévő írásos szabályokat: igazgatói utasításokat, minőségbiztosítási, környezetvédelmi rendszereket, irányelveket, viselkedési kódexet.
 • Átnézzük a cég vállalatirányítási információs rendszerét és belenézünk az adatállományba.
 • Elkérjük (ha van) az éves és a több éves stratégiai tervet.
 • Megnézzük, hogyan és milyen adatokkal működik a cég kontrolling és belső ellenőrzési rendszere.
 • Belepillantunk a bérezési szisztémába és a személyzeti eljárásokba is.
 • Rákérdezünk a vezetésimódszerekre.
 • Kifaggatjuk a piaci és konkurencia viszonyról az értékesítőket.

Ezután készítjük el – rendszerint több oldalon felsorolva – a termelékenységet javító javaslatainkat.

Nemcsak a szűken vett termeléssel foglalkozunk, hanem az egész céget vesszük górcső alá. (Nagyvállalatokban a gyártási termelékenység célzott javítására alkalmasabbak ennél a Japánból importált és hazai viszonyokra adaptált rendszerek; lásd a 91-es szolgáltatásunkat.) Kicsi vagy közepes méretű vállalatokban kevesebben szoktak a szigorúan vett központi termelésben dolgozni, ezért ott a teljes cégre kiterjedő átvilágítás hasznosabb.

Milyen dokumentáció készül?

A cégátvilágítás (felülvizsgálat) eredményét tartalmazó írásos anyag az alábbi fejezetekből szokott állni:

 1. szervezeti felépítés
 2. munkamegosztás
 3. vezetési színvonal
 4. szervezettség
 5. versenyképesség
 6. információfeldolgozás
 7. tervezés és kontrolling
 8. munkatársak motivációja és az érdekeltségi rendszer

Miért hasznos ez Önöknek?

Mi a cég szervezettségét javítjuk és ezzel a versenyképességét megnövelve nagyobb hozzáadott értéket tudnak a meglévő munkatársak előállítani. Az ilyen intézkedéseket könnyebb bevezetni, hiszen a munkatársaknak nem kell elbocsátásoktól tartaniuk. Sőt, biztosabbnak érezhetik a munkahelyüket, ha az még stabilabb lábakon áll.

A cégek fejlődése a felsorolt nyolc fejezetben a gyerekkorunkból ismert fűtőtestre feltehető és a felszálló meleg levegő hatására forgó „papír spirál” formában történik. Azaz alulról elindulva, amikor az egyik 1/8-ad szegmenst megjavítottuk, akkor jön a következő és így megyünk körbe. A spirál egy következő körében mind a 8 elemet még magasabb szintre hozunk. Ám közben lehetséges, hogy a folyamat romlik. A cég átvilágítás (felülvizsgálat) jelzi, ha a nyolc elemből valamelyekben nagy a lemaradás és soron kívül most azokkal kell foglalkozni majd. Hatalmas nyereség, hogy az így „egyenszilárdságúra” hozott területek végre képesek egymással jól együttműködni. Akár 15-30% hatékonyság javulás is várható attól, ha jelentésünkben javasolt változásokat végrehajtják! (Ha meg a végrehajtás közben nehézségekbe ütköznek, akkor a további szolgáltatásaink ebben is tudnak segíteni; senkit nem hagyunk magára, ha segítségre szorul a szervezetfejlesztésben!)

További információt az Effectsys szolgáltatásokról és a díjainkról az alábbi űrlapon történő jelentkezéssel kaphat. Kérem töltse ki!

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Feliratkozásával adatai bekerülnek az effectsys.hu® (Lilium Konzultáns Kft. márkaneve) automatizált levél kiküldési rendszerébe. Adatai két adatállományba kerülnek rögzítésre: a jelen tanfolyamban szereplő 12 lecke kiküldésre és a valamennyi feliratkozót tartalmazó nagy állományba. Ez utóbbiról rendszertelen időközönként küldünk olyan híreket, amelyről úgy gondoljuk, hogy az Ön érdeklődésére is számot tartanak. Az elsőről – ha nem tetszenek a leckék – a minden levél alján feltüntetett leiratkozás gombbal tud leiratkozni. A második listáról akkor tud leiratkozni, ha egy onnan érkező e-mailt küldünk Önnek. Természetesen külön kérésre bármikor, bármelyik listáról töröljük Önt.