Skip to content

Polló László: Kis- és középvállalati vezetők ABC-je (könyv)

KKV vezetők ÁBC-je

Milyen problémát old meg a könyv?

Ez a könyv megmutatja a KKV vezetőknek, hogy

  • hogyan válhat cégük olyan termelékennyé, hogy az EU-ban versenyképes lesz
  • hogyan szüntetheti meg a cégben az esetleges emberi játszmákat
  • hogyan fejlődhet a cége a magyar mentalitás előnyeit kihasználva
  • hogyan élhet a cége a 21. század adta üzleti „játéktérrel”.

Ha még szeretne többet megtudi, akkor olvasson tovább!

Miért nem magasak nálunk a fizetések?

Átlagosan a termelékenységünk háromszorosra nőtt a rendszerváltás óta. Mégis alacsonyak a fizetések. Ha megvizsgáljuk a kis- és középvállalati szektort (rövidítve: KKV), s összehasonlítjuk a nagyvállalati szektorral, akkor egy furcsa eltérést látunk. Nyugat-Európában a KKV szektor termelékenysége durván a kétharmada az ottani nagyvállalatokénak; nálunk meg nem éri el az egyharmadát sem, sőt gyakran még a negyedét, ötödét sem. Megvan tehát a „bűnös”: a KKV szektorban olyan alacsony a termelékenység, hogy ott egyszerűen nem lehet magasabb béreket osztogatni. A nagyvállalatok meg ehhez „igazodnak”: minek fizessenek többet, ha ennyiért is kapnak embert!

Tudom, hogy a média és a politika nem beszél erről, hiszen ez nem hoz szavazatot. Sokkal több publicitást és népszerűséget hoz egy pártnak, ha a gazdaságpolitika fontosságát hangsúlyozza. A politikusok az elmaradás okaként ezért általában cégeken kívüli tényezőket jelölnek meg: eladósodottság, gyenge belföldi kereslet, kvázi monopolhelyzeti (oligopol) piac egyeseknek, gyenge hitelkínálat a bankoktól a KKV-knak stb. Nem vitatom, hogy ezek fontosak. De vegyük már észre: egy 450 millió fős egységes európai piac kellős közepén csücsülünk, csak képtelenek vagyunk bekapcsolódni a munkamegosztásba.

KKV vezetők ÁBC-je

(A képen a könyv terjedelmében +20%-kal bővített, sok ponton újraírt és újraszerkesztett változata látható spirálkötéses és ragasztott kötéses formában. Minden nagyobb fejezethez a megértést segítő feladatok is társultak. 2014 októberétől ezt a változatot forgalmazzuk.)

Az Európai Unióba történt belépésünk óta folyamatosan veszítjük el a belföldi piacainkat, mert képtelenek vagyunk helytállni az importversenyben. Hiába exportálhatnánk erre a hatalmas piacra vámok és egyéb kötöttségek nélkül, nem tudjuk megtenni, mert az alacsony termelékenységünk miatt túl drágák vagyunk. Szétszakadt a magyar gazdaság a hatékony nagyvállalatokra és az ettől messze-messze elmaradó KKV-kra.

Mi okozza az elmaradásunkat a KKV-k termelékenységében?

Miért nem tudnak nálunk „leszivárogni” a helyes nagyvállalati menedzsment módszerek a kisebbekhez? Alaposan megvizsgálva a lehetséges okokat, egy nagyon fontos eltérésre bukkantunk. Ez pedig a vezetési munka színvonala.

A hazai KKV-k szintjén mintha még mindig a legvadabb ipari forradalom dúlna. Basáskodó, másokat kihasználó főnökök és csaló, a tulajdonos orra alá folyton borsot törő beosztottak játsszák kisded játékaikat, aminek a lényege egymás átverése. Ebben a légkörben azok a vezetők sem boldogulnak, akik látják, hogy ez nem helyes, de nem tudják, hogyan lehetne rajta változtatni.

Hogyan vethet véget ezeknek a rossz játszmáknak?

Ez a könyv megmutatja, hogyan lehet felszámolni ezeket a rossz játszmákat. Ezért e könyv azoknak szól, akik az importtal szembeni versenyképességet és az exportképességet tűzik ki a cégük céljaként. Akik szeretnék végre elérni, hogy a cégük fejlődésneknövekedésnek induljon. Akik unják, hogy folyton lemaradnak a versenytárgyalásokon, mert versenyképtelenül magasak az áraik. Akik szeretnék a jobb képességű munkatársakat is megtartani, illetve a céghez csábítani. Akik maguk is szeretnének többet keresnimagasabb osztalékhoz jutni és végre elérni a nyugat-európai életszínvonalat.

A könyv legfontosabb állítása, hogy a vezetési munka tanulható és tanítható. Nem kell rá születni. Szisztematikusan olyan kicsiny részekre bontható, amelyek nap nap után történő elvégzése garantálja a sikert. A szerző két évtizedig maga is vezető volt és tíz éve ad vezetési tanácsokat.

Hazánkban mintegy 40.000 KKV található. Ezekben kb. 200.000 vezető dolgozik. Azt hihetnénk, hogy bőséges szakirodalom áll a rendelkezésükre, hogyan is végezzék a munkájukat. Sajnos nem ez a helyzet. A leggazdagabb kínálat a Bookline internetes áruházban van menedzser könyvekre. 2012 júliusában 335 ilyen könyvet kínáltak. Ebből 20 könyvnek a tárgya a vezetési munka. 15 külföldi, 5 magyar szerzőktől. S ezek közül mindössze egy foglalkozott a kis- és középvállalatokra vonatkozó speciális ismeretekkel – ebben is főleg azzal, hogy mit lehet és mit nem átvenni a nagyvállalatoktól.

Ezért talán nem túlzás azt állítani, hogy a könyv hiánypótló tudásanyagot ad. Elejétől a végéig KKV-kben használható gyakorlati ismereteket tartalmaz. Foglalkozik a célkitűzéssel, tervezéssel, szervezéssel, kommunikációval. Fontos része az etika, a vezetői viselkedés, kommunikáció, munka delegálás és az igényszint meghatározás. A képzés, önképzés, tanulás, mentorálás, oktatás külön fejezetet alkot. A motiválás, normázás, teljesítménymérés részek segítik a vezetőt a hatékonyság javításában. Emberismeret és csapatépítés, elmaradók felzárkóztatása, valamint a kreatív gondolkodás alapjairól szóló eljárások fejezik be a könyvet. A könyv a könnyebb érthetőség kedvéért sok ábrát és táblázatot tartalmaz. A könyv terjedelme több mint 540.000 karakter.

Kattintson ide, ha meg akarja rendelni a könyvet!

A könyv tartalomjegyzéke itt olvasható el!

Olvasói vélemények

Ez a könyv nekem, a KKV tulajdonosnak szól. Az egyetemi szakirodalommal ellentétben nem próbára tesz, s nem is igyekszik minden alapfogalmat 10-10 oldalban tárgyalni. Helyette kiváló ösztönzést nyújt a cégvezetőknek és meghozza a kedvet a további gondolkozáshoz is. Mondanom sem kell: mindenkinek ajánlom, még a munkaerőnek is!

Lázár Miklós Kornél
Első Magyar Internet Tanácsadó Társaság
emitt.hu

Nagyon nagy szüksége van erre a könyvre a kis- és középvállalkozások vezetőinek. Ilyen vezetői „itinerrel” még nem találkoztam a könyvpiacon. Kézen fogva irányít a vezetés útján. Azonban erre a könyvre fel kell készülni, ezt meg kell tanulni, mert ez egy tankönyv. Egyetlen hiányossága, hogy kevés benne a példa, amely talán könnyebben emészthetővé tenné.

Benke László
ügyvezető
Mozart COM S.R.L, Marosvásárhely
http://www.secondhand-extra.ro/

Ez a könyv nagy segítséget ad a kezdő és a gyakorlott cégvezetők számára is azzal, hogy a rövid tartalmas elvi megfontolások mellett konkrét gyakorlati példákat, követhető megoldásokat ad. Ezzel tökéletesen eleget tesz a címben jelölt „ABC” kategóriának.

Micheletzky Géza
ügyvezető
Next Software Kft.
http://www.nextsoftware.hu/ 

Polló László új könyve a Kis- és középvállalati vezetők ABC-je, eddigi munkáinak legértékesebbje, ahol tanácsadói , írói pályafutásának eddigi tapasztalata koncentrálódik. Én, mint egy középvállakozás vezetője, aki állandó stresszben, a pörgő hétköznapokban vezetem cégem, viszem a fejlesztéseket, pályázatokat, vezetem a beruházásokat, nem tudtam egy lendülettel felszívni e könyv egészét! László azonban ebben is segítségünkre volt, nagyon gyakorlatiasan fogalmaz, sok aktualitást emel be, és alaposan láb-jegyzeteli könyvét. Ingyenes on-line tanfolyama pedig számomra jó ismétlés, míg vezetőimnek jó bevezető ehhez a könyvhöz, aminek elolvasását kötelezővé teszem számukra, mielőtt igénybe vesszük László vezető képző tanfolyamát.

Én minden hazai vállalkozó társamnak ajánlom e könyv elolvasását, és bízom benne, hogy további szép munkák fognak még kikerülni László keze alól, amelyek segítik cégeink megerősödését, hozzájárulnak országunk gazdasági növekedéséhez, és új munkahelyek létrehozásához!

Gaál Zoltán cégvezető
Gaálhab Szivacsfeldolgozó Kft.
http://www.gaalhab.hu/ 

A könyvet az alábbi űrlap kitöltésével lehet megrendelni. Elektronikus formátumban (PDF) az ára 10.000,- Ft + ÁFA. Spirálkötésben 16.000,- Ft + ÁFA. A megfelelő darabszám rubrikákba írja be, hogy hány példányt kér! A megrendelést követően egy díjbekérőt küldünk. Az összeg átutalását követően postázzuk a könyvet és a számla eredeti példányát (elektronikus formátum esetén a megadott e-mail címre küldjük el). Az ár a postaköltségeket is tartalmazza.