Skip to content

Norma, normaidő, normázás, normaidő kiszámítás

norma szó sokféle jelentéssel bír. Szabványokat, jogszabályokat és a társadalmi együttlét szabályait is nevezik normának. Használja a matematika, keresztnév is, meg az egyik csillagkép latin neve.

Ugyanakkor a modern üzemgazdaság egyik központi fogalma. Azt az elvárást jelenti, hogy adott idő alatt (pl. óránként vagy műszakonként) mennyi terméket vagy szolgáltatást kell előállítaniNormaidőnek nevezik az egy adott termék elvárt elkészítési idejét. A normázás vagy más néven norma készítés ezért minden üzemgazdasági szervezésnek fontos része.

Folyamatosan javul a termelékenység világszerte. Ezért egy ember azonos idő alatt egyre több terméket állít elő. A gondos üzemgazdasági szervezés mellett nagy szerepe van ebben a normázásnak is. Így nemcsak megteremtik a lehetőségét a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésnek, hanem meg is követelik a munkavállalóktól.

norma készítés (normázás) az a munka, amikor egy adott tevékenység elkészülési idejét megbecsülik. Hagyományosan az úgy történik, hogy – miközben valaki végzi a műveletet – megmérik stopper órával az elkészülési időt. Sajnos ez nem mindig korrekt művelet, mert ellenérdekelt felek vannak a mérésben. A műveletet végző munkás szeretné, ha a normaideje hosszú lennne. Így többet tudna teljesíteni kevesebb munkával. Ezért a mérés közben szándékosan lassít, illetve felesleges műveleteket iktat be. A normaidőt mérőn meg a cég vezetés nyomása van. A cég minél szigorúbb normákat szeretne, mert ettől reméli a nyereségességet.

Ezért kitalálták a különféle tevékenységek elemekre, rövid kis mozdulat sorokra bontását. Ezen mozdulat elemek, mozdulat sorok végrehajtási idejét azután laboratóriumokban megmérték (sokszor) és az így mért végrehajtási időt táblázatokba foglalták. Így amikor egy új munkafeladat végrehajtási normaidejét kell kiszámolni, akkor a tevékenységet a táblázatban szereplő kis mozdulat sorokra kell bontani. A táblázatból kivéve az időket – és hozzáadva a szükséges gépi megmunkálási időket – máris megkapjuk a normaidőt.

normaidő

Az Effectsysben a Maynard Operation Sequence Technique (rövidítve: MOST®) módszert használjuk. A módszer alapjait még a II. világháborúban fektették le Amerikában. Azóta többször is továbbfejlesztették. A MOST rövid kis mozdulatsorok összegzésével működik. Ennek négy változata ismert. Az első három abban különbözik, hogy milyen hosszú időtartamúak az adott munkatevékenység műveleti idejei (BasicMOST®, MiniMOST®, MaxiMOST®). Az AdminMOST™ meg az ügyviteli munkát végzők normázását segíti.

A normaidő a közvetlen gyártási (művelet végzési) idő. A munkaidő a közvetlen gyártási időből és munkaközi szünetekből áll. A munkaközi szünetek általában egy 8 órás műszak alatt 20-60 percet szoktak kitenni. Így a norma szerinti munkavégzésre rendelkezésre álló idő 7:00-7:40 óra:perc szokott lenni.

A norma általában tartalmaz bizonyos „implicit”, normába beleértett feltételeket. Azaz működő gépeket, jó szerszámokat, folyamatos és a munkahelyhez odavitt anyagellátást, világítást, fűtést, szellőztetést és így tovább. Ebből következik, hogy a normázás az üzemszervezés utolsó tevékenysége. Akkor lehet elkezdeni normázni, ha már a jó munkavégzési feltételek ki vannak alakítva. S még ilyenkor is időt (normaidőt!) kell adni az olyan tevékenységekre, mint a takarítás, gép karbantartás, hibaelhárítás, saját anyag és készárú készlet rendezés stb. Ha az üzemszervezésben a felsorolt melléktevékenységeket mások végzik, akkor természetesen arra nem kell adni külön normaidőt.