Skip to content

Effectsys 5S eljárás

A japánok híresek a hatékonyságukról. Könnyű nekik, hiszen ez a kultúrájukból fakad! – szokták mondani. Ez azonban így nem igaz. Az alapvető kulturális sajátosságaik semmivel nem rosszabbak vagy jobbak, mint a magyaroké. Egyénileg törtetőbbek. Viselkedésüket a kihívásokat keresése jellemzi. Nálunk hosszabb távon gondolkodnak előre. Ám a bizonytalanságkerülési hajlamuk még a mienkénél is magasabb valamint a vezető és vezetettek közötti hatalmi távolság jóval nagyobb, mint nálunk. Azaz a versenyképesség szempontjából vizsgálva egyes dolgokban nekünk, másokban meg a japánoknak van kultúrából fakadó előnye.

Vagyis nem önmagából a kultúrából, hanem a józan felismerésből és az ennek nyomán végrehajtott intézkedés sorozatokból fakad a hatékonyságuk. Az egyik ilyen versenyképességhez, hatékonysághoz szükséges cselekvés sorozatot Hirano Hiroyuki fejlesztette ki. Az eljárás japán szavainak kezdőbetűi miatt elnevezte „5S”-nek.

Az 5S részei

1. Seiri=Válogatás. Ennek lényege, hogy minden olyan tárgyat eltávolítunk a munkahelyről, ami nem kell a munkavégzéshez.

2. Seiton=Rendszerezés. A munkahely célszerű „berendezése”.

3. Seiso=Tisztítás. Alapos nagytakarítás. Takarítási, tisztítási szabályok kialakítása.

4. Seiketsu=Szabványosítás. A hatékony eljárások kötelezővé, szabványossá tétele.

5. Shitsuke=Fenntartás. Ez a beidegződést, a napi rutinná válást, a fejlődést segíti.

Az 5S-ben az a jó, hogy képes megteremteni a munkahelyeken a rendet, tisztaságot és a fegyelmet is. Mivel ez egy nagyon hasznos eljárás, ezért részévé tettük a közepes méretű vállalatok termelékenységet javító Effectsys eljárásnak is.

Az Effectsys 5S eljárásról szóló 12 oldalas ismertető letöltése (PDF)

Ha tetszik az, amit eddig a Effectsys 5S eljárásról olvasott, akkor következő töltse ki az alábbi űrlapot, s mi azonnal ingyen elküldjük Önnek a PDF formátumú 12 oldalas ismertetőt. A leírásban sok gyakorlatban megvalósítható ötletet írtunk be. Akik szeretnék a saját cégüket vagy a munkahelyüket hatékonyabbá, termelékenyebbé tenni, haszonnal forgathatják. Kérem, csak rendszeresen használt e-mail címmel regisztráljon, mert ez a tartalom ugyan ingyenes, de nagyon értékes! Sokat dolgoztunk vele! Tiszteljen meg azzal, hogy komolyan veszi, hiszen Önnek is hasznot hoz, s engedje meg, hogy ebben a témában kapcsolatban maradhassunk. Az egy napos e-mail címeket ezért kiszűrjük! Együttműködését előre is köszönjük.