Skip to content

Effectsys, a Lilium Konzultáns Kft. vállalatfejlesztési módszere

Ugye szeretné, ha Önnek is olyan hatékony, termelékeny, versenyképes lenne a cége, mint amilyenek a német, északolasz, francia, brit, holland vagy svájci középvállalatok?! S tudja mi választja el ettől? A legtöbb hazai középvállalatnál mindössze néhány elmaradt terület. Nem kellenek nagy pénzek, óriási beruházások, sőt, legtöbbször még az adott iparági szakmai tudás is bőséggel elegendő. Mindössze néhány elmaradt – ám kulcsfontosságú – területet kell a nyugat-európai szintre hozni.

Fejlesztési kulcsterületek:

 • értékesítés és marketing,
 • szervezetfejlesztés,
 • karcsúsított („lean„) termelés és/vagy szolgáltatás fejlesztés,
 • munkatárs fejlesztési, érdekeltségi és motivációs rendszer,
 • vezetőképzés,
 • pénzügyek, kontrolling és szoftverei.

Az Effectsys vállalatfejlesztési módszert elsősorban a 20-300 főt foglalkoztató közepes méretű magyar cégeknek fejlesztettük ki. Több ennél kisebb törekvő cégben is sikerrel alkalmaztuk a felsorolt kulcsterületeken. Európai viszonylatban a termelékenységünk erősen elmaradott, különösen a középvállalatoknál. 2010-ben egy átlagos középvállalati magyar munkavállaló 4,5-6 MFt/fő/év új értéket hozott létre. Az alábbi ábra mutat néhány jellemző európai termelékenységi értéket (az ábra a valódi különbségeket tartalmazza valuta átszámítási árfolyamon és nem a politikusok által kedvelt megszépítő „vásárlőerő paritáson” – PPP – számoltat).

termelékenység grafikon

A magyar nagyvállalati termelékenység ~12MFt/fő/év. Ez közel van az EU-s átlaghoz és ezért a termékei versenyképesek. Viszont a középvállalatok termelékenysége oly mértékben elmarad az EU-s átlagtól, hogy alig tudnak részt venni az európai munkamegosztásban. Noha csak harmadakkora béreket fizetnek, de a gyakran negyedakkora termelékenység miatt mégis túl drágák. Így fokozatosan elveszítették a piacaikat. Ez a 2008 óta tartó hazai gazdasági válság egyik alapvető oka.

termelékenység

Az Effectsys eljárás képes ezen változtatni. Mintegy másfél millió kis- és középvállalati munkahelyet érinthet. A jelenlegi 3-6 MFt/fő/év termelékenységi szintről a versenyképességhez, exportképességhez szükséges 8-10 MFt/fő/év szintet segít elérni. Az Effectsys különlegessége, hogy alig igényel beruházást. Az Effectsys eljárás a többszörösét képes megtermelni már a bevezetése évében is, mint amennyibe kerül.

A következő ábra egy kisebb léptékű Effectsys eljárás eredményét mutatja meg. Ebben változatlan létszám mellett +40%-kal javítjuk a termelékenységet. Ennek szokásos következménye a négyszeres nyereség. Ezen felül még az egy főre eső bérek is +20%-kal tudnak növekedni. Így sokkal jobb minőségű és motiváltságú munkaerőt tud a cég alkalmazni!

effectsys eljárás

A jó hatások ezzel még korántsem értek véget. A példában bemutatott cégben 20%-kal javul a gépek kihasználtsága. Évi 70-100 MFt beruházásra is jut pénze. A marketing költséget is duplájára lehet növelni, hogy a szükséges piacbővülés is elérhető legyen.

Lássuk a részleteket, hogyan is tudjuk ezt a „varázslatos” javulást elérni! Mindenekelőtt leszögezzük, hogy nem rendelkezünk a „bölcsek kövével”, ezért a szorgos, okos és kitartó munkát választottuk. Ez alatt pedig a bevezetőben említett és általában elhanyagolt kulcsterületek fejlesztését értjük. A következő „Effectsys épület” mutatja meg ezeket a kulcsterületeket.

effectsys eljárás

Az Effectsys eljárást felfoghatjuk változás menedzselési folyamatként is. A következő ábra ezt mutatja meg:

effectsys módszer

A gondolkodásunk középpontjában az egy főre eső termelékenység áll. Ennek helyes kiszámítása és folyamatos javítása a sikerünk kulcsa. A termelékenység képlete az alábbi:

termelékenység képlet

A képletben elsősorban a cégben dolgozó emberek hatékonyságát, termelékenységét igyekszünk mérni. Megpróbáljuk kiszűrni a cégben működő gépek és a cégbe fektetett pénzek ugyancsak termelékenység növelő hatását. A képlet nagy mértékben összehasonlíthatóvá tette.

 • a kevés eszközzel rendelkező kereskedőketszolgáltatókat,
 • a közepes mennyiségű eszközállománnyal rendelkező növénytermelőketállattartókat,
 • a nagy eszközállománnyal rendelkező gyártókat, vagy akár az
 • elsősorban a befektetett pénzzel dolgozó pénzintézeteket.

A képlet tehát elég pontosan méri azt, amit javítani akarunk. Auditált mérlegadatokból. Ez teremti meg tanácsadó és megrendelő között a biztos, nemigen manipulálható alapot. Ennek talaján merjük díjainkat az elért fedezet (árrés) tömeg növekedéshez kötni.

Ha Ön is szeretné fejleszteni (együtt vagy külön-külön)

 • az értékesítését és marketingjét,
 • a cége szervezetét,
 • a termelési hatékonyságát,
 • az érdekeltségi és motivációs rendszerét,
 • a vezetőit,
 • a pénzügyeit, a kontrollingját és ezek szoftvereit,

akkor ismerkedjen meg alaposabban az Effectsys eljárással! Ezt a következő módon teheti meg:

1) Töltse le a rövid, ~5 oldalas prospektust!
2) Töltse le a részletes, ~30 oldalas Effectsys eljárás leírást!
3) Kérjen egy látogatási időpont egyeztetést cégünk tanácsadóival!

Ne feledje, hogy az Effectsys már az első hónapokban is kb. háromszor annyi hasznot hoz, mint amennyibe kerül!

Rövid Effectsys prospektus letöltése

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Részletes leírás letöltése az Effectsys eljárásról

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Időpont egyeztetés találkozóra

Ha tetszik az, amit eddig az Effectsys eljárásról olvasott, hallott, akkor következő lépésként személyesen kellene találkoznunk. Ingyenes találkozó időpont egyeztetés miatt fogjuk Ön keresni. Ehhez kérem töltse ki az alábbi űrlapot, majd kattintson a „kérem keressenek meg” nyomógombra.

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Feliratkozásával adatai bekerülnek az effectsys.hu® (Lilium Konzultáns Kft. márkaneve) automatizált levél kiküldési rendszerébe. Adatai két adatállományba kerülnek rögzítésre: a jelen tanfolyamban szereplő 12 lecke kiküldésre és a valamennyi feliratkozót tartalmazó nagy állományba. Ez utóbbiról rendszertelen időközönként küldünk olyan híreket, amelyről úgy gondoljuk, hogy az Ön érdeklődésére is számot tartanak. Az elsőről – ha nem tetszenek a leckék – a minden levél alján feltüntetett leiratkozás gombbal tud leiratkozni. A második listáról akkor tud leiratkozni, ha egy onnan érkező e-mailt küldünk Önnek. Természetesen külön kérésre bármikor, bármelyik listáról töröljük Önt.