Skip to content

Konkurencia mérlegének elemzése

Bosszantja a konkurencia? Szeretné tudni, hogy nekik jobban megy-e, mint Önnek? Szeretné látni, valóban versenyképesebbek-e, mint Önök? Ki szeretne dolgozni egy hatékony stratégiát a konkurensek ellen?

Nincsenek többé titkok! Az Effectsys összehasonlító mérlegelemzése lerántja a leplet a konkurenciáról! Ami megtudható egy mérlegből, azt Önöknek is megmutatjuk. Meg fog lepődni, milyen beszédes is egy mérleg, ha olyan emberek kezdik elemezni, akik már sok mérleget láttak és tudják, mi áll a számok mögött!

A mérlegeket elemezve általában az alábbi tételeket szoktuk kimutatni:

 • az árbevétel,
 • a közvetlen és közvetett költségek,
 • az árrés, a fedezet,
 • a létszám
 • a létrehozott értéktöbblet és a termelékenység
 • az eszközigényesség,
 • a likviditás,
 • az eladósodottság (és annak a szerkezete),
 • a fejlesztési költségek
 • a hivatalosan kifizetett bérek és béren kívüli juttatások
 • a beruházások
 • a készleteik értéke és azok forgási sebessége
 • a nyereségük
 • a felhalmozott vagyonuk
 • egyéb fontos céges állapot mutatószámok

Ha több évre visszamenőleg elemzünk, akkor már a trendeket is lehet látni. Az egyszerű adatgyűjtésen felül azonban sokkal több információt ad, amikor ugyanezen adatokat – korrigáló tényezőkkel (például árbevétel és/vagy létszám szerint korrigálva) – összevetik a megrendelő cégének ugyanezen adataival, illetve bizonyos rendelkezésre álló országos és Európai Uniós adattal. Az ilyen elemzéseket nevezi a szakirodalom „benchmark”-nak, magyarul a teljesítményeket összehasonlító kimutatásnak.

Sokszor halljuk, hogy Magyarországon nem lehet ilyen elemzéseket megcsinálni, mert mindenki adót csal és a mérlegek, eredménykimutatások nem a valós adatokat tartalmazzák. A legutóbbi KSH felmérés szerint is a fekete, nem adózó gazdaság 19%-ot tesz ki (szociológusok felmérései ennél magasabbat, 24%-ot mutattak ki). A fekete munka nemcsak nálunk, hanem az Európai Unióban is elterjedt. Még az ebben legjobb Ausztriában is 9%-ot tesz ki, a legrosszabb Bulgáriában meg 36%-os. A mérlegekben az adócsalásnak is megvannak a jelei, elemzéseink erre is ki szoktak térni.

Az eljárást a megrendelő három legfontosabb hazai konkurensének kijelölésével kell elkezdeni (csekély felárért többet is ki lehet jelölni). Ezután az Effectsys munkatársai beszerzik a mérlegeket és táblázatokba töltik az összehasonlítandó adatokat. Ezt követően – ha van – átnézzük a megrendelő és a konkurensek honlapját. Utána telefonon és e-mail-ben a megrendelőnek azokat a kérdéseket tesszük fel, amelyek tisztázzák a mérleg elemzésekben kapott számunkra magyarázhatatlan furcsaságokat.

Az elemzést táblázatos és szöveges formában készítjük el. Ezután készül el az összehasonlító elemzés, amely a cégek közötti különbségekre hívja fel a figyelmet. Az elemzésnek része néhány olyan tanács, amely – megfogadása és végrehajtása esetén – a konkurenciához viszonyítva kedvezőbb pozícióba hozhatja a cégüket. A kapott adatok birtokában már ki lehet valamilyen cselekvési tervet találni, amely az elemzésben talált erős pontokból kiindulva jobbá teszi a jövőben a cége pozícióját.

Elsősorban nyilvános és közhitelesnek szánt mérlegadatokkal dolgozunk. Mivel felteszünk néhány tisztázó kérdést is, ezért teljes titoktartást vállalunk minden irányba, azaz még az adóhivatal és egyéb hatóságok felkérésére sem adunk ki semmilyen adatot a vizsgálatról és a megrendelőről. Ezt szerencsére megtehetjük, mert a tanácsadókra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az ügyvédekre.<

A konkurenciával összehasonlító mérlegelemzés ellenértéke 120.000,- Ft+ÁFA. 2011 szeptember közepétől van egy még nem eldöntött meddig tartó akciónk, amiben az első megrendelőknek – amíg az akció tart – 20.000,- Ft+ÁFA engedményt adunk. Ha háromnál több konkurenst szeretne az elemzésben látni, akkor konkurensenként 15.000,- Ft+ÁFA további díjat kell fizetni.

Használja ki a lehetőséget és most a megadott kedvezménnyel tudjon meg mindent a konkurenseiről! Még ma hívja vezető tanácsadónkat vagy ügyvezetőnket a (70) 562 7345, a (26) 372-414 telefonokon, illetve írjon levelet az lpollo_kukac_effectsys_pont_hu címre!

A konkurenciával összehasonlító mérlegelemzés a legutolsó lezárt és közzétett mérlegév adataival történik. Ha korábbi éveket is szeretne az elemzésbe bevonni, akkor azt további díjak kifizetése mellett teheti meg. Mivel a korábbi mérlegek beszerzése nehézségekbe ütközhet, ezért erről egyedileg kell velünk megállapodni.